Säästöistä

Jotkut firmat lupaavat tai antavat olettaa lämpöpumpuilla saatavan säästön puolittavan lämpölaskun. Pumpputalolla on maltillisempi linja. Ei se niin ole että mennään rautakauppaan ja ostetaan 1500e maksava pumppu jolla puolitetaan sähkölasku.

Lämmitysenergian osuuden voi puolittaa lämpöpumpuilla kun sen mitoittaa ja sijoittaa oikein. Usein luullaan, että ilmalämpöpumppu on jotenkin huonompi kuin vesi-ilmalämpöpumppu tai maalämpöpumppu, asia ei ole niin yksioikoinen. Ilmalämpöpumput ovat tämän hetken tehokkaimmat ratkaisut kustannushyötysuhteeltaan. Järjestelmät vain pitää rakentaa oikein. Harvalle edes juolahtaa mieleen, että ilmalämpöpumppuja on muitakin kuin vain tunnetuimmat merkit.

Normaalin kotitalouden pumput ovat lämmitysteholtaan 2,5-5 kilowattia ja hinnat 1500-2500€ töineen . Kustannus yritetään ulosmitata yhdellä sisäyksiköllä, vaikka tila olisi sokkeloinen ja monikerroksinen. Siinä hukataan rahaa ja mahdollisuuksia. Sähkölämmitystaloissa lämmitystaparemonttiin kannattaa harkita laajempaakin pumppukokonaisuutta, kuin se yksi pieni pumppu. Meillä on käytettävissä huippuluokan laskentaohjelmisto ja Scanofficen tuotetuki oli kyseessä ilma-, ilma-vesi- tai maalämpö.

Ajattelu voisi lähteä siitä, että et ole ikuisesti tuomittu sähkölämmitykseen ja polttopuusouviin ja apuna olevaan ilmalämpöpumppuun. Unohdat ohjeen, että ilmalämpöpumppu on laitettava takan kanssa samaan tilaan, josta takan lämpö puhalletaan koko taloon. Ohje kun on ihan väärä, jopa päinvastainen kuin kuuluisi. Mitä ihmettä ilmalämpöpumpulla tekee takkahuoneessa, kun siellä ei tarvita patteriakaan? Tuuletin maksaa pari kymppiä, ei siihen tarvita parin tonnin pumppua koristeeksi.

On olemassa useamman sisäyksikön tuotteita, jopa kolmenkymmenen sisäyksikön tuotteita, eli käytännössä jokainen rakennus on mahdollista sekä jäähdyttää, että lämmittää ilmalämmöllä, kuten maalämmölläkin. Lämmönjakotavassa on suurin ero, ei lämmön lähteellä. Isoja julkisia tiloja muutetaan ilmalämmölle, jossa yksi jopa 30 kilowatin ulkoyksikön tuotto jaetaan yli kymmenen sisäyksikön kautta. Tekniset mahdollisuudet ovat olemassa vaikka miten suuriin kiinteistöihin ja vaihtoehtoisesti miten pieniin tahansa.